Haarziekten

Alopecia Areata
Bij Alopecia Areata is er sprake van pleksgewijze haaruitval. Meestal is deze haaruitval gelokaliseerd op het behaarde hoofd maar in principe kan het ieder behaard lichaamsdeel aantasten; de baardstreek, schaamstreek en wenkbrauwen. Bij 5 tot 10% van patiënten valt al het hoofdhaar uit. Dit wordt Alopecia Areata Totalis genoemd.

Alopecia Andrognetica
Alopecia Andrognetica is de naam die wordt gebruikt voor mannelijke kaalheid. Deze kaalheid wordt veroorzaakt doordat de haarzakjes worden aangetast door het mannelijk hormoon.

Alopecia Diffusa
Als er over de gehele hoofdhuid meer haren uitvallen dan gebruikelijk is, is er sprake van Alopecia Diffusa. Een groot gedeelte van de haren is dan in rustfase en wordt vaak de hele hoofdhuid zichtbaar. Bij deze vorm van Alopecia is er meestal geen sprake van allergische reacties, ontstekingsreacties of een rode hoofdhuid.

Alopecia Totalis
Alopecia Totalis is de naam van één van de drie fases van Alopecia Areata. De eerste fase kenmerkt zich door de kale plekken op het hoofd. Deze plekken kunnen zich uitbreiden naar de rest van het lichaam. Daarnaast worden wimpers en wenkbrauwen vaak aangetast. Daarna kan Alopecia Totalis volgen, het hoofdhaar groeit niet meer. In de derde en laatste fase die Alopecia Universals heet, groeit er op het lichaam geen haar meer.

Alopecia Traumatica
Alopecia Traumatica wordt veroorzaakt door externe factoren en is in veel gevallen het ongewilde gevolg van ontkrullen of permanenten, een ongeluk of verbranding van het haar of de hoofdhuid. Hierdoor beschadigen de haren en kunnen deze afbreken. Op plekken waar niet alleen de haren, maar ook de hoofdhuid verbrandt, kan er zelfs littekenweefsel optreden waardoor toekomstige haargroei ernstig wordt belemmerd.

Loose Anagen Hair Syndroom (LAHS)
Het Loose Anagen Hair Syndroom is een groeistoornis van de haren, die vooral wordt gezien bij meisjes van twee tot zes jaar met blonde haren. Maar het komt ook voor bij donkere haren en bij jongens. Misschien valt het bij meisjes meer op, omdat die meestal lang haar willen hebben. De haren groeien langzaam, bereiken niet de volle lengte, zijn dun en pluizig en laten gemakkelijk los. De haren kunnen eenvoudig zonder pijn uitgetrokken worden.

Lichen Planopilaris
Deze aandoening van de haarzakjes op de hoofdhuid leidt tot blijvende haaruitval. Daarnaast is er sprake van littekenvorming. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen op middelbare leeftijd, maar kan zich op iedere leeftijd openbaren. De oorzaak van Lichen Planopilaris is niet exact bekend. Deze ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ongewone reactie van het afweersysteem op bepaalde geneesmiddelen, infecties en overmatige stress.

Lichen Planopilaris is te herkennen aan de rode huid rondom de haarzakjes; de rest van de hoofdhuid is licht paars. Er hoopt zich keratine op in de opening van de haarzakjes, waardoor een groot aantal verhoornde haartjes zichtbaar worden. Deze haarzakjes raken verstopt. Daarna volgt haaruitval en littekenvorming.

Trichotillomanie
Trichotillomanie is een psychische aandoening, die onder de dwangstoornissen valt. Mensen die aan trichotillomanie lijden, hebben de aandrang om de eigen haren uit te trekken. Dit kunnen zowel hoofdharen, wenkbrauwen, wimpers als andere lichaamsbeharing zijn. Er bestaat geen samenhang met een dermatologische huid- en/of haarziekte.

Stress
Daarnaast is stress één van de oorzaken van haarverlies. Stress verhoogt de adrenaline in het lichaam. Normaal gesproken wordt adrenaline afgebroken door het lichaam. Doordat de doorbloeding in de hoofdhuid minder goed is dan in de rest van het lichaam, kan de adrenaline minder goed worden afgebroken en komt deze in aanraking met de talgklieren in de hoofdhuid waardoor er melkzuur ontstaat. Melkzuur is slecht voor de hoofdhuid én de haargroei.